Article

RISE with SAP

Et effektivt værktøj, hvis du vil tage skridtet til S/4HANA
Published

4 March 2021

SAP’s nyeste ERP-system, S/4HANA, har nu eksisteret i seks år, men det antages, at mindre end 15% af SAP-kunder har opgraderet deres nuværende SAP ECC-system til S/4HANA. Ifølge vores erfaringer i Implement er årsagen i de fleste tilfælde, at SAP-kunderne mangler synlige kvantitative og kvalitative gevinster ved at omlægge deres systemer til S/4HANA. Derudover har SAP-kunderne generelt ikke travlt, idet SAP har garanteret support på eksisterende systemer frem til tidligst udgangen af 2027. Dette har skabt udfordringer for SAP, der i flere år ikke for alvor har tilført ny innovation til deres gamle ERP-systemer.

F.x. er det en stor udfordring for SAP, at mange kunder stadig ikke opfatter SAP som en cloud-platformleverandør, men alene som en leverandør af et funktionsrigt ERP-system. Før SAP-kunderne kommer over på en arkitektur med Business Technology Platform (tidligere SAP Cloud Platform) som en central komponent, bliver de ikke eksponeret for SAP's innovationsinitiativer og dermed for de teknologimuligheder, konkurrende platformleverandører tilbyder. Således er der en vis risiko for, at SAP-kunderne ser sig om efter andre leverandørers produkter, når de er på udkig efter den nye cloud-baserede innovation, der er nødvendig for at følge med i de mange nye krav, der stilles til dagens virksomheder under overskriften ”digitalisering og effektivisering”.RISE with SAP skal sikre kunderne en effektiv overgang til S/4HANA

SAP har nu introduceret konceptet RISE with SAP, der skal hjælpe SAP-kunder effektivt over på S/4HANA. Konceptet er også tiltænkt som en metode til, at SAP kan komme tættere på deres kunder.

I 2013 annoncerede SAP, at de ville være et ”cloud company”, og de introducerede HANA Enterprise Cloud (HEC). HEC skulle være SAP’s svar på en private cloud til brug for hosting af S/4HANA, således at kunderne kunne få glæde af nogle af de klassiske cloud-karakteristika som fx skalerbarhed, opgraderingsservices samt abonnementsbetaling i stedet for at skulle foretage en stor licensinvestering.

På det tidspunkt var det også nødvendigt. Ingen af de andre traditionelle hyperscalers kunne tilbyde drift af SAP-systemer. Det har ændret sig i 2021. I dag tilbyder alle de store hyperscalers drift af SAP-systemer, og SAP er selv begyndt at anvende disse som partnere. Her er Microsoft den partner, som SAP p.t. promoverer mest, både i relation til Azure som cloud-fundament, og i forbindelse med at partnerne arbejder på at indarbejde Microsofts innovation i SAP’s produkter.

Således har SAP mistet kontakten til mange af de kunder, der gerne vil i skyen med deres licenser. Kunderne tager nemlig dialogen med deres SAP-implementeringspartnere vedrørende transitionsprocessen og innovationsmulighederne, og hosting-/driftsaspektet tager de direkte med IaaS-leverandøren.

Med RISE forsøger SAP at skabe en naturlig platform til at kommunikere sin innovationsagenda til sine kunder.Hvad indeholder RISE with SAP?

Ser vi på SAP’s modelsystemlandskab, er der ingen tvivl om, at SAP er gået væk fra den monolitiske arkitektur til en arkitektur, der nu består af en mindre ERP-kerne med tilhørende mere eller mindre løst koblede systemer bundet sammen på Business Technology Platform.

Så hvis vi opsummerer RISE with SAP,
har SAP nu skabt en abonnementsbaseret pakke, der indeholder værktøjer til procesanalyse med processimplificering/-standardisering for øje, teknisk migrering til skyen, obligatorisk adgang til Business Technology Platform, IaaS-ydelser fra en valgfri hyperscaler samt driftsydelser – også kaldet Cloud Managed Services samt Application Managed Services – der begge er leveret direkte af SAP.

Dykker vi mere ned i ydelseskataloget, ser vi, hvordan det stadig kun er en del af ydelserne, SAP agter at stå for. Der vil stadig være mange praktisk nødvendige ydelser, som SAP-partneren og/eller kunden selv skal stå for.

Men vigtigst af alt er det, at du som SAP-kunde kommer godt i gang. SAP har netop købt procesanalyse og -miningværktøjet Signavio, og det er meningen, at SAP på sigt vil tilbyde dette værktøj til RISE-kunder som en del af den Business Process Intelligence-pakke (BPI), som de tilbyder under RISE, med det formål at få skabt overblik over proceseksekveringen i løsningen.Skal SAP-kunder gå RISE with SAP-vejen?

I Implement hilser vi RISE with SAP velkommen som en fin ekstra mulighed for eksisterende kunder, der overvejer deres S/4 HANA-transition. Men vi ser også en række spørgsmål melde sig fra eksisterende SAP-brugere, fx:

  • Er det en fordel kun at have én leverandør af SAP-relaterede løsninger? SAP hævder, at TCO’en vil falde, men mange SAP-kunder ønsker det frie valg mellem forskellige SAP-servicepartnere og systemintegratorer. Og vil SAP-kunder holde TCO’en nede, hvis de skal indgå aftaler med SAP-servicepartnere for at leve op til de aftaler, der er indgået?

  • Hvad gør kunder, der i dag foretrækker at have en samlet kontakt med én enkelt IaaS-partner, der kører alle virksomhedens løsninger i skyen? For mange store virksomheder er SAP-systemporteføljen jo kun en lille del af den samlede portefølje.

  • Hvordan vil kunder kunne opretholde en multicloud-/best of breed-strategi, som måske kunne være relevant i forhold til omkostningsoptimering på IaaS, afhængig af hvilke andre integrerende applikationer kunden anvender i sin virksomhed?

  • Vil der være SAP-partnere, der kan tilbyde lignende ydelser og måske med driftsydelser, der er mere hensigtsmæssige for SAP-kunden? Det vil der sandsynligvis være, og nogle af de store partnere vil sikkert kunne tilbyde begge dele, således at de i princippet er i konkurrence med sig selv.

En ting er sikkert. SAP’s BPI-værktøjer, inkl. Signavio, er gode værktøjer til at skabe overblik over virksomhedens processer, men dette er langt fra nok til at kunne tegne et sikkert roadmap for, hvordan en virksomhed bedst kommer over på S/4HANA.

Når du tager valget mellem on-premise eller en af flere cloud-muligheder, herunder om du skal vælge en hybridløsning med brug af Business Technologi Platform, bør du lade individuelle kundeforhold og omkringliggende forudsætninger afgøre valget, herunder integrationsønsker til virksomhedens øvrige systemarkitektur og systemportefølje samt forventninger til nye fordele, der potentielt kan skabes ved at opgradere til S/4HANA.

I Implement Consulting Group er vi uvildige rådgivere i relation til platformsvalg og projekttype og har leveret rådgivning til kunder gennem 25 år.

Vi har erfaret, at de fleste alternative veje kan fungere under de rigtige forudsætninger. Derfor fokuserer vi meget på de omkringliggende forhold i vores rådgivning samt i vores udarbejdelse af S/4HANA-roadmaps, og vi foretrækker at blive på en opgave, til kunden har realiseret den planlagte fremtid, som den var planlagt.

Related0 4