Vi understøtter forandring sundhedsvæsnet på tværs af sektorer og i hele sundhedsorganisationer.
RobusthedskommissionenSikring af et mere robust sundhedsvæsen
Vi står med et sundhedsvæsen i en af de største kriser i mange år. Stadig flere borgere og patienter med kroniske sygdomme har brug for pleje og behandling af en arbejdsstyrke, der i bedste fald er af samme størrelse som i dag og i værste fald bliver mindsket væsentligt. Konsekvenserne er stigende ventelister, dårligt arbejdsmiljø og negative patientoplevelser. Vi skal derfor finde nye måder at løse den samlede sundhedsopgave, som kræver mindre intensitet i arbejdskraft, end det er tilfældet i dag.
Vi ser heldigvis tegn på, at der både på kort og længere sigt er muligheder for at omlægge og afhjælpe noget af det pres, som sundhedsvæsenet er udsat for. Løsningerne finder vi i nye måder at fordele og løse opgaverne på, nye teknologiske muligheder og nye måder at arbejde med nære og hjemmebaserede sundhedsindsatser på. Hvis vi kombinerer løsningerne med en bred samfundsmæssig drøftelse af, hvordan vi bedst prioriterer og anvender sundhedsvæsenets ressourcer, vil det sandsynligvis levere store reduktioner i behovet for arbejdskraft og samtidig skabe et mere moderne og effektivt sundhedsvæsen til gavn for alle patienter og borgere.
Sundhedsvæsenet er udfordret, og derfor blev en kommission for robusthed i Sundhedsvæsenet nedsat i sundhedsreformen 2022. Kommissionen har til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man kan sikre et mere robust sundhedsvæsen i Danmark, både inden for somatikken og psykiatrien.
Som led i Robusthedskommissionens arbejde har Indenrigs- og Sundhedsministeriet bedt Implement om hjælp til at kortlægge og beskrive kompetencemanglen i sundhedsvæsenet i dag og fremadrettet. Vi blev desuden bedt om at komme med et bud på, hvordan man på sigt skaber et mere robust sundhedsvæsen, og hvilke barrierer der kan spærre for denne udvikling.
For at skabe et kvalificeret grundlag for at kortlægge kompetencemanglen samt udviklingsperspektiverne i sundhedsvæsenet gennemførte vi en lang række interviews med videnspersoner og ledelser i sundhedsvæsenet i både primær- og sekundærsektoren. Vi supplerede dette analysearbejde med analyser af store mængder sundhedsdata og -litteratur.
På baggrund af vores analyse identificerede vi fem overordnede udviklingsperspektiver, der kan bidrage til at skabe et mere robust sundhedsvæsen på både kortere og længere sigt.
I vores fulde rapport til Robusthedskommissionen har vi uddybet hvert udviklingsperspektiv med baggrund, rationale, potentiale og barrierer for at give kommissionen et kvalificeret grundlag at vurdere de fem udviklingsperspektiver ud fra.